Karin Anderberg

Karin Anderberg, Foto: Ana-Katherine Lekberg

Jag kom till Ornö som treåring 1968, när mina föräldrar köpte en av de första tomterna i det stora tomtområde som då tog form runt Mörbyfjärden på öns västra sida. Sedan dess har jag varje sommar varit på Ornö. I barndomen var det många långa härliga sommarlov på ön, eftersom båda min föräldrar var lärare.

De senast åren har jag, vid sidan av mitt vanliga kontorsjobb, haft förmånen att arbeta som vandringsguide. Jag har vandrat med svenska gäster, framför allt i Italien och mest i Dolomiterna. Nu vill jag gärna visa både svenska och utländska gäster vilka fina vandringar man kan göra här på Ornö.

Jag har allt sedan vid drog igång Ornö Turism- och eltaxikooperativ velat ordna vandringar. Genom min erfarenhet som vandringsguide vet jag hur man leder en grupp och skapar en bra vandringsupplevelse.

Qina Hermanson

Qina Hermansson, Foto: Ana-Katherine Lekberg

Jag kom till Ornö, tre veckor gammal 1961, till morföräldrarnas sommarstuga på Torsnäs uddes västsida.  Att uppskatta vandring lärde jag mig däremot i alperna i gränslandet Österrike –Schweiz, där delar av min släkt finns.

Sedan 2013 bor jag året runt i den timmerkåk som min morfar ställde på arrendetomten 1969. På vintern har jag ca 40 minuters skogsstig till Lättinge, bussen och brevlådan. Fotvandring är för mig inte bara ett nöje, utan en nödvändighet.

2017 var jag med och startade Ornö Turism- och eltaxikooperativ och har genom det – och genom diverse föreningsengagemang på Ornö – lärt mig mycket om öns historia, flora, fauna, kulturarv och lite lite lite om geologi.