8 augusti – Södra Ornö

I dag utforskar vi naturreservatet på södra Ornö. Vi börjar med att ta bussen från färjeläget i Hässelmara till Sundby gård. Där vandrar vi över Mane äng och genom vacker ekskog runt sjön Maren. Vid Marens strand finns  ruinen efter den gamla säteribyggnaden som brändes ned av ryssarna under rysshärjningarna sommaren 1719.  Därefter går vi mellan Långträsk – där bäver huserar – och Stunnträsk, som är länets djupaste insjö. Eftersom Stunnträsk är dricksvattentäkt för husen runt omkring, är det badförbud här. Men vi har nog redan tagit ett dopp i havet eller i Maren, samtidigt som vi har ätit vår medhavda matsäck. Från Stunnträsk fortsätter vi mot mot Varnö by och vidare till Brunnsviken. Där kan den som vill få en eftermiddagsfika med kaffe och glass från båtvarvets ”Micro-café” med självbetjäning.

Vandringen är cirka 12 km, men kan kortas eller förlängas efter önskemål. Vi vandrar utan stress och stannar för lunch och bad. Medtag egen matsäck, SL-kort, bra skor och kläder efter väder. Glöm inte badkläderna!

Samling:  På naturreservatsparkeringen vid Sundby gård kl 10:00 lördagen den 8 augusti. Transfer från Hässelmara brygga kan ordnas. Ornö Sjötrafiks färja går från Dalarö kl 09:00.

Hemfärd: Vandringen avslutas vid Ornö Båtvarv i Brunnsviken. Därifrån är det en kort promenad tillbaka till parkeringen vid Sundby gård.

Buss till Hässelmara från Sundby Gård går ca 16.10, och passar 17-färjan till Dalarö. Alternativ hemfärd från Lättinge brygga med Waxholmsbåt mot Dalarö kl 16:30

Pris: Vuxen 350 kronor. Barn (under 15 år) 200 kronor. Boka turen på e-post: guidning@ornoturism.se

Om du har frågor kan du mejla på samma adress eller ringa till oss.
Karin 0709-24 54 64 eller Qina 070-715 48 09

Väl mött!