Vandring Södra Ornö

I dag utforskar vi  naturreservatet på södra Ornö. Vi börjar med att ta bussen från färjeläget i Hässelmara till Sundby gård. Där vandrar vi över Mane äng och genom vacker ekskog runt sjön Maren. Vid Marens strand finns  ruinen efter den gamla säteribyggnaden som brändes ned av ryssarna under rysshärjningarna sommaren 1719.  Därefter går vi mellan Långträsk – där bäver huserar – och Stunnträsk, som är länets djupaste insjö. Eftersom Stunnträsk är dricksvattentäkt för husen runt omkring, är det badförbud här. Men vi har nog redan tagit ett dopp i havet eller i Maren, samtidigt som vi har ätit vår medhavda matsäck. Från Stunnträsk fortsätter vi mot mot Varnö by och vidare till Brunnsviken. Där kan den som vill få en eftermiddagsfika med kaffe och glass från båtvarvets ”Micro-café” med självbetjäning. Efter det går vi förbi det nya skärgårdshotellet och bort mot Lättinge by med sin spännande industrihistoria i liten skala. Eventuellt hinner vi också en extra timmes vandring till Ornös finaste sandstrand, den långgrunda och södervända Torsnäs sand. Vid Lättinge brygga ser man tillbaka mot Brunnsviken och åt väster förbi Kråkmora holmar mot den av Evert Taube omsjungna Mysingen och längst bort i sydväst anas Muskö.

Vandringen är cirka 12 km, men kan kortas eller förlängas efter önskemål. Vi vandrar utan stress och stannar för lunch och bad. Medtag egen matsäck, SL-kort, bra skor och kläder efter väder. Glöm inte badkläderna!

Samling:  Hässelmara på Ornö klockan 9.40 torsdagen den 8 augusti, SL-buss till Sundby gård. Waxholmsbåt som passar till bussen går från hotellbryggan i Dalarö klockan 8.50. Det går också bra att ansluta vid Sundby Gård klockan 10.15

Hemfärd: Vandringen avslutas vid Lättinge brygga. Där finns två alternativ:

Waxholmsbåt till Dalarö 15.20 eller
Buss till Hässelmara 16.20, som passar 17-färjan till Dalarö.

Pris: Vuxen 350 kronor. Barn (under 15 år) 200 kronor. Boka turen på e-post: guidning@ornoturism.se

Om du har frågor kan du mejla på samma adress eller ringa till oss.
Karin 0709-24 54 64 eller Qina 070-715 48 09

Väl mött!