23 juli – Södra Ornö

I dag utforskar vi naturreservatet på södra Ornö. Vi börjar med att ta bussen från färjeläget i Hässelmara till Sundby gård. Där vandrar vi över Mane äng och genom vacker ekskog runt sjön Maren. Vid Marens strand finns  ruinen efter den gamla säteribyggnaden som brändes ned av ryssarna under rysshärjningarna sommaren 1719.  Därefter går vi mellan Långträsk – där bäver huserar – och Stunnträsk, som är länets djupaste insjö. Eftersom Stunnträsk är dricksvattentäkt för husen runt omkring, är det badförbud här. Men vi har nog redan tagit ett dopp i havet eller i Maren, samtidigt som vi har ätit vår medhavda matsäck. Från Stunnträsk fortsätter vi mot mot Varnö by och vidare till Brunnsviken. Där kan den som vill få en eftermiddagsfika med kaffe och glass från båtvarvets ”Micro-café” med självbetjäning.

Samling:  Hässelmara på Ornö klockan 9.40 torsdagen den 23 juli, SL-buss  9:45 till Sundby gård. Waxholmsbåt som passar till bussen går från hotellbryggan i Dalarö klockan 09:00. Det går också bra att ansluta vid Sundby Gård klockan 10.15.

Hemfärd: Vandringen avslutas vid Ornö Båtvarv i Brunnsviken. Buss till Hässelmara från Sundby Gård går ca 16.20, den passar 17-färjan till Dalarö.

Pris: Vuxen 350 kronor. Barn (under 15 år) 200 kronor. Boka turen på e-post: guidning@ornoturism.se

Om du har frågor kan du mejla på samma adress eller ringa till oss.
Karin 0709-24 54 64 eller Qina 070-715 48 09

Väl mött!

Skriv upp datumen – mer exakta tider och vandringsturernas art kommer snart!